18
apr

18 april : Europese dag van de patiëntenrechten

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Elke patiënt heeft recht op een veilig bewaard en nauwkeurig bijgehouden patiëntendossier. Elke zorgverlener (bv. je huisarts, tandarts, specialist, apotheker, kinesist of verpleger) moet dus voor elke patiënt een dossier bijhouden.  
In je patiëntendossier staan al je medische en andere gegevens die belangrijk zijn om je gezondheid op te volgen. Dit kan op papier, maar ook elektronisch.
 
Belangrijk voor (chronisch) zieke mensen én zorgverleners
Een patiëntendossier heeft belangrijke voordelen voor de zieke én zijn zorgverlener(s), zoals onder andere:
  • vermijden van dubbele onderzoeken;
  • vlottere opvolging en evaluatie van je gezondheid;
  • vlottere communicatie tussen je zorgverleners.
Ziekenzorg en CM willen patiënten infomeren en bewust maken van hun recht op een patiëntendossier en wanneer het nuttig is om hiervan gebruik te maken. 
Meer info via www.cm.be/patientendossier en www.cm.be/mijnrechten
 

Reacties

22/04/2015 - 10:54
Senne zegt:
Patiëntenrechten ? wanneer zal er eens iemand beseffen dat er voor de patiënt geen rechten bestaan . Als u als patiënt uw rechten opeist blijkt dat die mogelijkheid niet bestaat de zorgverstrekker heeft geen enkele wettelijke plicht om aan uw plichten te voldoen, daar heeft onze wetgever voor gezorgd door geen sancties te voorzien ingeval een zorgverstrekker niet aan uw rechten voldoet. Patiëntenrechten zijn en blijven een lege doos . Daarenboven is er nog een federale commissie die toezicht houd op die lege doos . Een van de vele kluchten in ons land en niemand wil hier ook maar iets aan doen .

Login of registreer u om te reageren op dit artikel.