Woordenboek

Zoek op naam of op alfabet:

Ca.
afkorting van carcinoom.
Caecum
de blinde darm, ongeveer 6 tot 8 centimeter lang.
Calcificatie
een verkalking; te zien o.a. op röntgenopnamen.
Calcium
‘kalk’, nodig voor de spierfunctie van het lichaam. Het gehalte calcium wordt in het bloed bepaald.
Candidiasis
of candidose: een schimmelziekte van huid en slijmvliezen door besmetting met Candida Albicans. Wanneer de besmetting zich voordoet in de vagina, geeft dit sterk jeukende afscheiding.
CAPD
dialyse waarbij het bloed wordt gezuiverd via het buikvlies. De patiënt krijgt in zijn buik een buisje ingeplant langswaar om de vier uur de reinigende dia-lysevloeistof wordt ingebracht en weer wordt afgevoerd. Groot voordeel van deze vorm van dialyse is dat de patiënt thuis kan blijven, zijn bloeddruk is veel stabieler, er is geen bloedverlies en het dieet voor de patiënt is iets soepeler. Het nadeel is dat de patiënt met een ‘buikje’ loopt, want hij loopt met enkele liters extra vloeistof rond.
Capilla
haar.
Capillairen
de haarvaten, het zijn zeer fijne bloedvaatjes die in de weefsels liggen tussen de cellen. In de capillairen gebeurt de uitwisseling tussen bloed en cellen. Ze zijn de verbinding tussen de slagaders en de aders.
CARA
Chronisch Aspecifieke Respiratoire Aandoening. Door de ontsteking en door een kramp in de kringspiertjes van de luchtwegen gaan in wisselende periodes, de lagere of diepere luchtwegen vernauwen of zelfs verstoppen. De vernauwing ontstaat door overprikkeling van de luchtwegen. De geprikkelde slijmvliezen zwellen en produceren meer slijm, waardoor de ademhaling moeilijker wordt en benauwdheid ontstaat. Typisch zijn de moeilijke en piepende ademhaling, aanvallen van benauwdheid en soms het gevoel te stikken, al dan niet gepaard met hoesten en slijmvorming.
Carcinogeen
kankerverwekkende stof.
Pagina: