Woordenboek

Zoek op naam of op alfabet:

Radicaal
totaal, volledig, grondig - radicale operatie: operatie waarbij het gehele orgaan(deel), de aangrenzende delen, de lymfeklieren worden weggenomen, meestal bij kwaadaardige gezwellen en met de bedoeling om genezing te bekomen.
Radicalen
vrije radicalen: liggen aan de basis van celbeschadiging.
Radiotherapie
behandeling van kwaadaardige gezwellen met behulp van straling. Radiotherapie werkt plaatselijk met als doel de ontwikkeling van snel groeiende kwaadaardige cellen te stoppen, het gezwel te genezen of te voorkomen dat het terugkomt. Ook als een tumor via een operatie is verwijderd, kan het nodig zijn om te bestralen om eventueel achtergebleven kankercellen te vernietigen.
Radius
het spaakbeen.
Rash
snel opkomende rode huiduitslag over het hele lichaam.
Recidief
het opnieuw optreden van de symptomen van een ziekte, nadat ze genezen leek te zijn.
Rectaal
via de aars.
Rectaal Toucher
onderzoeks-methode, met één of twee vingers wordt via de aars de prostaat betast.
Rectum
de endeldarm, het laatste gedeelte van de dikke darm. In het bovenste gedeelte stapelt het faeces zich op. Het rectum eindigt in de aars of anus en is hier door een sterke kringspier omsloten.
Reflux
terugvloeien. Voedsel wordt in de maag gehouden doordat een terugslagspier het terugvloeien in de slokdarm verhindert. Die spier kan echter verslappen en dan kan er maagzuur opstijgen in de slokdarm, wat een branderig gevoel geeft. Men noemt het ‘het zuur’ hebben.
Pagina: